5 chyb, kterých se vyvarovat, když přijdete o práci

05.09.2013 14:34

Ztratit práci dneska není nic výjimečného. Žádný zaměstnavatel vám v současné době nemůže garantovat, že u něj budete pracovat až do důchodu. V době turbulentních změn, kdy se firmy slučují, reorganizují a zeštíhlují jak na běžícím páse, si už nikdo nemůže být jistý, že jednoho krásného dne nedostane výpověď pro nadbytečnost. A zdaleka se to už netýká jen problematických či málo výkonných zaměstnanců. Na pracovních úřadech se dnes ocitají i dloholetí spolehliví pracanti, manažeři, odborníci.

Situace, kdy člověk ne vlastním zaviněním přijde o práci, samozřejmě není příjemná. Někdy takovou situaci můžeme na základě různých signálů předvídat už dopředu, někdy to přijde jako blesk z čistého nebe. Samozřejmě, že první starostí každého propuštěného je najít si novou práci. Přitom se ale lidé dopouštějí několika zásadních chyb.

Chyba č. 1: Snaží se najít si novou práci co nejrychleji

To může vést k tomu, že vezmou první pracovní nabídku, která se jim naskytne, aniž by přemýšleli, jestli je právě toto ta správná práce pro ně.

Pokud se vám stane, že přijdete o práci, nespěchejte. Dejte si na čas. Udělejte si pauzu, odpočiňte si, vyčistěte si hlavu, a pak v klidu přemýšlejte o své budoucnosti. Celý život jste ze svých daní přispívali na podporu v nezaměstnanosti jiným lidem, teď máte plné právo ji taky využít a pohoupat se nějakou dobu v záchranné síti, než se rozhodnete, co dál.

Chyba č. 2: Snaží se najít stejnou práci, jakou dělali dosud

Vede je k tomu přesvědčení, že musejí už "nadosmrti" dělat to, co už umí, v čem už mají nějakou praxi.

Ale proč by tomu tak mělo být? Třeba vám osud právě dává příležitost udělat ve svém životě zásadní změnu! Skutečně jste byli ve své předchozí práci zcela spokojeni? Vyhovovala vám vaše pracovní náplň, pracovní vytížení, způsob života, jaký jste dosud vedli? Nebyla už pro vás dosavadní práce nudnou rutinou? Využijte svůj "oddechový čas" k tomu, že zvážíte různé možnosti. Zapřemýšlejte, jaký život chcete vést v následujících letech a jak do toho zapadá vaše práce. Chtěli byste v budoucnu pracovat více, nebo méně, dělat něco jiného, smysluplnějšího, něco nového se naučit? Existuje celá řada rekvalifikačních kurzů a úřad práce vám rekvalifikaci zaplatí. A chcete být vůbec dále zaměstnanci, není čas splnit si svůj dávný sen a rozjet vlastní podnikání?

Chyba č. 3: Snaží se utajit před okolím, že přišli o práci

Považují ztrátu práce za své selhání, o kterém se nesmí nikdo dozvědět. Považují za ostudu nebo společenské stigma, být "na pracáku". Vzpomínáte na toho otce rodiny z filmu Účastníci zájezdu, který to, že byl propuštěn, neřekl ani vlastní manželce? Každý den odcházel v obvyklou dobu z bytu z aktovkou, aby to vypadalo, že jde do práce ...

Právě naopak, teď je ta pravá doba využít vašich kontaktů, vaší sociální sítě. Říkejte každému na potkání, že jste přišli o práci, a hlavně říkejte lidem, jakou práci hledáte. Je velmi pravděpodobné, že někdo z vašich známých bude o něčem vědět, dá vám nějaký tip, nebo kontakt na někoho, kdo vám může být užitečný. Ostatně věděli jste, že 90% volných pracovních pozic není nikde inzerováno a obsadí se na základě osobních doporučení?

Chyba č. 4: Hledají novou práci pouze pasivně

Pasivní hledání - to zní jako protimluv. Ale k pasivním způsobům hledání řadím ty, kdy pouze čekám, jaké nabídky se objeví a reaguji na ně. To znamená, že sleduji pracovní inzeráty v tisku a na internetu a odpovídám na všechny, u kterých aspoň přibližně splňuji požadavky.

K hledání práce je třeba přistoupit aktivně. Například tím, že zkontaktuji všechny své známé a požádám je o pomoc. Vyberu si firmy nebo instituce, pro které by se mi líbilo pracovat, aktivně je oslovím a nabídnu jim své schopnosti. Budu si sjednávat schůzky s lidmi, kteří by mi mohli být nějak užiteční. Zkontaktuji personální agentury, navštívím kariérového poradce nebo kouče ...

Chyba č. 5: Vypadnou z rytmu

V období "truchlení" nad ztrátou zaměstnání přestanou udržovat určitý denní režim. Dlouho spí, dívají se na televizi. Nevědí, co si najednou počít s přemírou volného času a tak ho ubíjejí, jak se dá.

Právě v takové chvíli je důležité neupadnout do pasivity. Je důležité sám si vyhledávat smysluplné aktivity, nějak se zaměstnat, vzdělávat se (co takhle oprášit vaše jazykové znalosti, naučit se připravovat sushi nebo se více skamarádit s počítačem?). Pojmout i hledání práce jako práci, vytvořit si určitý režim a harmonogram činností a ten dodržovat.

 

Co považujete vy za největší chybu při ztrátě zaměstnání?

Pokud vás taková situace někdy potkala, co se vám osvědčilo?

Napište svůj příspěvek do diskuze!

Diskusní téma: 5 chyb, kterých se vyvarovat, když přijdete o práci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek