Bude rok 2015 rokem vaší kariérové změny?

18.12.2014 14:57

Už dlouho přemýšlíte o změně vaší práce a kariéry, ale stále se k ní nemůžete odhodlat? Odkládáte znovu a znovu své rozhodnutí, protože se vždycky najdou nějaké závažné důvody, proč právě teď to není vhodné? O změně práce stále jen přemýšlíte, ale neděláte pro to žádné konkrétní kroky?

V tom případě využijte blížící se konec roku a dejte si jedno jediné novoroční předsevzetí: Rok 2015 bude rokem mé úspěšné kariérové změny. To znamená: Zůstanu ve své současné práci maximálně do 31.12.2015. Rok je doba dost dlouhá na to, abyste mohli ujít pořádný kus cesty a nepodlehli přitom strachu z rychlosti změny, ale zároveň doba dost krátká na to, abyste vaši neuspokojivou pracovní situaci ještě dokázali vydržet (s jasnou vidinou jejího konce).

Svoje předsevzetí si:

  • napište,
  • ideálně také zveřejněte - řekněte o něm klíčovým lidem ve vašem okolí, vašim blízkým, přátelům.

Samotné předsevzetí ale nestačí. Abyste na konci roku 2015 nezjistili, že jste přesně tam, kde jste dnes, je třeba si vytvořit akční plán. Jako plánovací období využijte celý rok, i když je samozřejmě možné (a dokonce i dost pravděpodobné), že jakmile se do naplánovaných kroků doopravdy pustíte, přijdou změny rychleji než jste čekali!

Začněte tím, že si napíšete výpověď z vaší současné práce (prozatím bez uvedení data), podepište ji a uložte ji do šuplíku. Pak si vezměte (nebo sami vytvořte) přehledný kalendář na rok 2015, ideálně takový, kde je celý rok na jednom velkém listu, a umístěte ho na takové místo, kde ho budete mít často na očích. Do toho kalendáře si pak zapište vaše dílčí postupové cíle.

Začněte hlavními milníky: Jestliže na konci 4. čtvrtletí odcházíte ze současné práce, co musí být splněno do konce 3. čtvrtletí? Co chcete mít na konci 2. čtvrtletí, co chcete zvládnout během prvního čtvrtletí? Tyto milníky pak rozdělte na měsíční cíle: co bude hotovo na konci ledna, února, atd.?

Takto vytvořený plán není žádné dogma, můžete ho samozřejmě během roku měnit či upravovat, ale pomůže vám opravdu se změnou začít, přestat se vymlouvat a přestat věci donekonečna odkládat. Každý nový týden pak začněte tím, že si položíte otázku: "Co můžu tento týden udělat pro to, abych byl/a na konci měsíce tam, kde chci podle plánu být?" Věci, které vás napadnou, si pak zapište jako jednotlivé úkoly (kroky), a na konci týdne si odškrtněte jejich splnění.

Příklad čtvrtletního milníku: "Na konci 1.Q. mám jasno v tom, jakou práci chci dělat". Nebo: "Na konci 2.Q. mám písemně zpracovaný svůj podnikatelský záměr". Nebo třeba: "Na konci 3.Q. mám doplněné hlavní znalosti potřebné pro novou práci".

Příklad měsíčního dílčího cíle: "Na konci ledna mám vybraného svého kariérového kouče a zahájenou spolupráci s ním". Nebo: "Na konci února mám hotový "užší výběr" (seznam 3 reálných možností) mého budoucího pracovního uplatnění".

Příklad úkolů v průběhu týdne: "Zavolat bývalému kolegovi XY a zeptat se ho na ....", "Sjednat si úvodní schůzku s koučem", "Doplnit aktuální údaje a fotku do svého CV", "Udělat si seznam všech rekvalifikačních kurzů v oblasti ....., které budou otevřeny v průběhu letošního roku" atd....

Konkrétní milníky, cíle a úkoly samozřejmě budou záležet na vaší výchozí situaci:

  • Jak moc už máte jasno v tom, co jiného byste v budoucnu chtěli dělat?
  • Co vám doopravdy nejvíce vadí nebo nevyhovuje na vaší současné práci?
  • Jaké znalosti, schopnosti a dovednosti pro vaši budoucí novou práci už máte a jaké ještě potřebujete doplnit?
  • Jaké konkrétní podmínky si potřebujete vytvořit, aby se změna mohla uskutečnit?

Pokud jste člověk s vnitřní disciplínou a nemáte sklony k prokrastinaci, zvládnete si jistě plán kariérové změny vytvořit a také ho konkrétními kroky naplnit sami. Pokud máte pochybnosti, že to zvládnete, obraťte se na kariérového kouče, který vám s tím pomůže.

Takže: Až budete na Silvestra o půlnoci bouchat šampaňské, připijte si na to, že rok 2015 bude rokem vaší úspěšné kariérové změny. Přeji vám hodně úspěchů!

 

Co dalšího by vám pomohlo dát v příštím roce změnu do pohybu?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Bude rok 2015 rokem vaší kariérové změny?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek