Chcete změnit jenom práci, nebo svůj pocit ze života?

29.12.2014 16:23

Pokud se rozhodneme změnit svoji práci, obvykle si začneme klást celou řadu otázek: Co jiného bych vlastně chtěl/a dělat? Jak mám teď postupovat? Kde najdu nějakou pomoc či podporu? Na koho se mám obrátit? Jak získat nové znalosti a dovednosti? Kdy dát výpověď ze současné práce? Atd atd.

Často při tom ale přeskočíme tu nejdůležitější otázku: Proč to vlastně dělám? Co má změna práce přinést do mého života?

Změnit kariéru není jen o tom změnit svoji pracovní náplň nebo zaměstnavatele. Není to jen o tom sedět pět dní v týdnu v jiné kanceláři než dosud.

Je to hlavně o změně našeho života, našeho životního stylu!

Je to o tom, položit si zcela zásadní otázky:

  • Do jaké míry jsem skutečně tvůrcem svého života? A do jaké míry jen pasivně reaguji na vnější okolnosti?
  • Jak chci, aby tomu bylo v budoucnosti?
  • Dokážu skutečně říct, kam by se měl můj život ubírat, kam chci směřovat? A pokud ano, tak kam?
  • Jak chci, aby vypadal můj život? Jak chci trávit své dny a čemu chci doopravdy věnovat svůj čas?
  • Žiju proto, abych pracoval/a, nebo pracuji proto, abych žil/a?
  • Jaký způsob života, jaký životní styl mi má moje práce přinést a umožnit?
  • Jaký pocit ze svého života chci mít?

Možná jste si takové otázky nepoložili už roky (pokud někdy vůbec). Možná pochybujete, zda má vůbec smysl si takové otázky klást.

Ano, můžeme si říct, že spousta věcí v našem životě je předurčená, daná vnějšími podmínkami, a my je nemůžeme ovlivnit - jediné, co můžeme dělat, je se jim nějak přizpůsobit a "tlačit tu káru dál". A tak tlačíme a máme s tím spoustu práce a jsme zcela vytížení děláním všech těch věcí, co se "musí dělat".

Ale přesto se nám čas od času vkrádá do mysli a do srdce nějaká neurčitá nespokojenost, nejasný pocit že "život přece musí být víc, než jen tohle!"

Už jsme si odškrtli tolik splněných úkolů, udělali jsme všechny ty věci, které se od nás očekávají, pracovali jsme tvrdě, abychom to všechno zvládli - a přitom stále nejsme šťastní? Proč? Co jsme udělali špatně?

Často takové myšlenky raději rychle zaplašíme. Raději skloníme hlavu a pracujeme ještě tvrději, usilujeme o získání vyšší pozice nebo nového klienta nebo o dobré hodnocení od svého šéfa. Když tohle všechno získáme, přece už ten pocit štěstí a uspokojení musí přijít! Nebo snad ne?

Řada lidí takto žije po celý svůj život, aniž by někdy nalezli uspokojivou odpověď. Ale existují také jiní lidé - možná lidé, jako jste VY - kteří se rozhodnou s tím něco udělat, něco skutečně změnit.

Pokud jste dospěli k takovému rozhodnutí, vraťte se k výše uvedeným zásadním otázkám a začněte na ně hledat odpovědi. Možná to nepůjde rychle ani snadno, ale nespěchejte, dejte si dost času. Pokud se na to necítíte sami, proberte je se svým koučem. Protože teprve když víme PROČ, můžeme začít zkoumat JAK. Jinak se může stát, že sice změníme práci, ale ta neurčitá nespokojenost se brzy objeví znovu ...

 

Jak chcete, aby vypadal váš život a jako roli v něm má hrát vaše práce?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Chcete změnit jenom práci, nebo svůj pocit ze života?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek