Finanční desatero pro začínající podnikatele

21.04.2015 13:50

Láká vás rozjet vlastní podnikání nebo začít pracovat na volné noze? Konečně budete svým vlastním pánem, budete moci dělat to, co vás baví, budete pracovat kdy budete chtít? Gratuluji k vašemu rozhodnutí!

Ještě než šéfovi položíte na stůl výpověď a otevřete láhev šampaňského, je ale dobré zvážit několik věcí.

Vlastní podnikání či práce na volné noze má tisíce výhod, které už jsem tu mnohokrát zmínila v předchozích článcích. Má však také jednu významnou nevýhodu: od okamžiku, kdy začnete podnikat, můžete zapomenout na pravidelný jistý příjem, který se každého patnáctého v měsíci objeví na vašem účtě. Pokud jste zaměstnanec, vpodstatě moc nezáleží na tom, jestli jste předchozí měsíc dřeli jako kůň, nebo jste se flákali. Ani moc nezáleží na tom, jestli jste si dopřáli dvoutýdenní dovolenou, nebo jestli jste pár dní promarodili. Přibližně stejná částka se na vašem účtu tak jako tak objeví, rozdíl bude plus minus jen několik stovek, maximálně tisícovek.

Jako podnikatel či živnostník musíte o svých financích začít přemýšlet úplně jinak. Záleží samozřejmě také na tom, v čem hodláte podnikat, každá oblast či obor má určitá finanční specifika a zákonitosti. Ale obecně je tady několik důležitých faktů, které je třeba si uvědomit. Vlastně je to takové malé finanční desatero:

1. Za svoji práci obvykle dostanete zaplaceno až poté, co ji odvedete. Někdy až dlouho poté. Pokud pracujete na rozsáhlejším projektu, který vám zabere několik měsíců, je možné, že na váš účet také několik měsíců nepřijde ani koruna. Své životní náklady a režijní náklady vašeho podnikání ale musíte platit pořád, každý měsíc! Je tedy třeba mít finanční rezervu na několik měsíců.

2. Zaplaceno dostanete pouze za skutečně odvedenou práci pro zákazníky, nikoliv za hodiny, strávené v práci! Za spoustu odpracovaných hodin, které jsou přitom pro fungování vašeho byznysu nutné (např. příprava strategie, marketing, oslovování zákazníků, administrativa ...) nedostanete vůbec nic. To je třeba mít na paměti při odhadování vašich měsíčních příjmů.

3. Ani když je práce odvedena a vy vystavíte fakturu, ještě není vyhráno. Zejména pokud budete dodávat své zboží či služby jiným firmám, musíte počítat s dost nevalnou platební morálkou. Čím větší firmou bude váš odběratel, tím delší lhůtu splatnosti faktur po vás bude požadovat, a s nějakým tím týdnem zpoždění při placení si hlavu lámat nebude. Rezervu z bodu 1 je tedy třeba ještě navýšit.

4. Je báječné, že si můžete udělat volno, kdy chcete, a odjet na dovolenou kdykoli a na jak dlouho chcete. Ale: za dobu, kdy si užíváte volno, nedostanete ani korunu (zapomeňte na placenou dovolenou!). Navíc v době, kdy nepracujete, nevytváříte žádné budoucí příjmy a utíkají vám zakázky. Vaše dovolená vám tedy sníží příjem nejenom za tento, ale možná ještě za několik dalších měsíců. Dovolená se tedy z pohledu podnikatele jeví jako pěkný luxus a pokud si ho chcete dopřát, připravte si další finanční rezervu.

5. Podobné to je, pokud onemocníte. Opět nedostanete ani korunu a zakázky vám mezitím utíkají.

6. Přemýšlíte o tom vzít si do začátku podnikání úvěr, půjčit si peníze např. na potřebné zařízení a vybavení? Pokud vám tedy vůbec někdo bude ochoten půjčit (banky jsou k začínajícím podnikatelům značně nedůvěřivé), dobře zvažte výšku úvěru a omezte ji na nezbytné minimum. Ideálně si nepůjčujte vůbec. Úvěr totiž budete muset pravidelně splácet, ať už se vám v podnikání bude dařit, nebo ne.

7. Nezvládnete všechnu práci sami a plánujete přijmout zaměstnance? Bude to znamenat další pravidelné výdaje, a to značné. Kromě vyplacené mzdy za zaměstnance odvádíte státu další sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnancům platíte i dobu, kdy nepracují - dovolenou, zákonné překážky v práci, prvních čtrnáct dní nemocenské ... Opět bez ohledu na to, zda se vašemu podnikání zrovna daří, nebo ne.

8. Stejně jako v životě, i v podnikání platí "Jednou jsi dole, jednou nahoře". Možná to tady platí dvojnásob. Pokud jste v posledních měsících nebo dokonce letech dosahovali určitého příjmu, nikde není řečeno, že to tak musí být i další měsíc nebo další rok! Stačí výkyv na trhu, odchod jednoho důležitého zákazníka, nový módní trend, který jste nezachytili ... a vaše podnikání se může poměrně rychle propadnout do červených čísel. U některých druhů podnikání musíte počítat také se sezónními výkyvy, s tím, že některé měsíce v roce budou příjmově slabší. Opět je třeba mít pro takové případy dostatečnou rezervu.

9. Celý rok se vám slušně dařilo a na konci roku máte na účtu pěknou sumičku? Než začnete utrácet za vánoční dárky, dejte si pořádnou hromádku stranou: začátkem příštího roku vás totiž čeká zaplatit daně a pravděpodobně i doplatek na sociální a zdravotní pojištění. Jejich výška vás možná nepěkně překvapí. (Budete li finančnímu úřadu posílat pravidelné zálohy na daň z příjmu, podaří se vám tento náraz poněkud ztlumit).

10. Nemusíte mít žádnou sofistikovanou finanční analýzu, na následující úvahu stačí prosté kupecké počty. Spočítejte si všechny vaše běžné měsíční výdaje, včetně všech spoření a splátek. Připočtěte k tomu očekávané měsíční výdaje na vaše podnikání (včetně splátek úvěrů a záloh na sociální a zdravotní pojištění a na daň z příjmu). Pak přidejte rezervu na neočekávané výdaje. Dostanete částku, kterou musíte minimálně vaším podnikáním vydělat. Pak to vydělte cenou za váš produkt nebo službu. Kolik produktů musíte prodat, za kolik hodin odvedených služeb vám musí zákazníci zaplatit, abyste se na tuto částku dostali? A je to vůbec reálné?

Tímto výčtem vás rozhodně nechci od podnikání odradit. Naopak, těch výhod je opravdu hodně. Sama jsem na volné noze už přes osm let a neměnila bych. Znám ale také lidi, kteří se do podnikání vrhli, aniž by výše uvedené body zvážili, a byli pak nepříjemně překvapeni. Vlastní podnikání prostě vyžaduje určitou finanční předvídavost a disciplinovanost. Jak moc si věříte, že ji v sobě máte?

 

Pokud už podnikáte, jaké tipy a strategie pro zvládání vašich financí vám nejvíce pomáhají?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Finanční desatero pro začínající podnikatele

Datum: 07.12.2022

Vložil: karen perry

Titulek: karenperry830@gmail.com



GENUINE BANK GUARANTEE (BG) AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC) FOR BUY/LEASE
AT THE BEST RATES AVAILABLE

We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions.

FOR LEASING OF BG/SBLC

MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1MLEASING FEE = 4%+2%
FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC PRICE = 32%+2%
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly. RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days

Name :karen perry

Email :karenperry830@gmail.com
Skype: karenperry830@gmail.com




Datum: 29.06.2021

Vložil: john eddie

Titulek: info.sofifinance@gmail.com

We are Providers of all types of BG and SBLC with the best workable procedures. Our BG/SBLC ranges from MT799, MT760,(Both two way confirmation), MT103/23, MT103 (Both can be one way confirmation and two way confirmation) in USD and EUROS.



Issuing Bank ranges from Top world 25 banks with face value ranging from 1M EUROS/USD to 5B EUROS/USD



BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and cases to our attention and in complete confidence

we will work together for the benefits of all parties involve



For further details contact us with the below information Thank you.

Email: info.sofifinanceltd@gmail.com

Datum: 18.05.2021

Vložil: Alfred M Lampe

Titulek: BENEFICIARY



Dear Sir/Ma
I am a veteran with common wealth of nations humanitarian delivery agency a subsidiary of UN..
My colleague died of covid19. Before her death she left in the sum of (€17,000,000.00) with a Security & Finance Firm in Europe for safe keeping there is an incrustation she reviled that the funds should not be left unclaimed. You are to stand as the beneficiary to late Sarah Hayes.

Respond to me your interest at lampealfredm46@gmail.com,and contact details for all other formalities which is genuine and trustworthy person.
Hoping to have a good deal with you on mutual trust.

Sincerely,

Datum: 21.03.2021

Vložil: westwell peter

Titulek: Provider BG/SBLC/MONITIZATION from top Rated Banks

Are you having one or two difficulties from other financial instrument lender? I want you to take a chance with us you will never regret your partnership with our firm.We have direct and efficient providers. I am the sole (Direct) mandate to a genuine efficient provider for lease/sales BG/ SBLC and other financial instruments, at reasonable prices, Issuance by top AAA rated Bank in Europe.Presently, we focus on BG/SBLC for Lease and Sale transactions, However, our Lease BG/SBLC/MTN is 6+2% and Sale at 38+2%. Should you find this interesting and acceptable? Kindly, contact us and we shall review and respond with DOA within 48hrs maximum. Please request for full procedure details if interested. For further inquiry contact:
Name :Westwell Peter
Email :Financeassuredltd@gmail.com
Skype :Financeassuredltd@gmail.com
NUMBER:+13463275720

Datum: 19.10.2020

Vložil: Rand Alan

Titulek: LEASE AND PURCHASE BG/SBLC WITH MONETIZATION

GENUINE BANK GUARANTEE LETTER OF CREDIT(LC) BUSINESS LOAN AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC)
AT THE BEST RATES AVAILABLE

We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable
of taking up time bound transactions.

FOR LEASING OF BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M-10B
LEASING FEE = 4%+2%

FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
PRICE = 32%+2%
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M-10B

MONETIZATION LTV 70%

LOAN INTEREST RATE:3% OF THE TOTAL FACE AMOUNT

Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly. we ready to close leasing with any interested client in few banking days
Email : financeandstrategyltd@gmail.com
Skype:cid.bb534496aa95aec5

Datum: 18.01.2020

Vložil: Rudolf Christian

Titulek: PROJECT FUNDING AND BANKING INSTRUMENT SUCH AS {BG, SBLC, SKR, MTN, LOAN} FOR LEASE AND PURCHASE

GENUINE BANK GUARANTEE (BG) AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC) FOR BUY/LEASE AT THE BEST RATES AVAILABLE

ANDERSON PROJECT FUNDING LIMITED is an authorized Financial consulting firm that work directly with A rated banks eg Lloyds Bank,Barclays Bank,HSBC bank etc We provide BG, SBLC,and lots more for clients all over the world. We are equally ready to work with Brokers and financial consultants/consulting firms in their respective countries. Our procedures are most reasonable and safest as we operate a 100% financial risk free process which entails that the issuing and receiving bank continues the transaction immediately, We offer certifiable and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions. We are RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days We hope to establish a long term business relationship with you even after this first trial,

FOR LEASING OF BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
LEASING FEE = 4%+2%

FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
PRICE = 32%+2%
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

Regards
Rudolf Christian,(DIRECTOR)
Email: projectfunding.uk.rudolf@gmail.com
SKype: cid.defcc488b5af0d20

Datum: 04.12.2019

Vložil: IRVING

Titulek: Genuine BG/SBLC for Lease and Purchase

Dear Sir,
We are ready and able deliver bank instruments in the form of BG/SBLC to your nominated bank coordinates strictly in adherence,working with a strong team with years of experience , we are ready to take on any transaction around the world.interested clients should contact me strictly via email.
Irving Hammer
enquiry.hablandfinance@gmail.com...

Note:serious clients only...

Datum: 24.10.2019

Vložil: Lewis

Titulek: bandeniaconsumerfinance@gmail.com

BANDENIA CONSUMER FINANCE PLC is a British based financial consulting company with years of experience in the international and local finance market. Be it lease bank guarantee, Stand by letter of credit or any type of refinancing, talk to our team at  BANDENIA CONSUMER FINANCE PLC and certainly we will set your business on the right path with our sound and quality financial advice and services. 
Our bank instrument can help you fund your projects in Trading, funding project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects.Having years of professional, invaluable experience in the banking and finance industry, and having access to dozens of different prominent trusted and reliable providers, our Financial Services consultants will crawl through hundreds of products to find one that perfectly matches your needs. 
Purchase Instrument of BG/SBLC : 38%+2% Min Face Value cut =5M- 10B EUR/USD 
Lease Instrument of BG/SBLC    : 6%+2% Min Face Value cut = 5M- 10B EUR/USD                                          DESCRIPTION OF INSTRUMENTS: 
1. Instrument: Bank Guarantee (BG / SBLC) (Appendix A) 2. Total Face Value: Eur 5M MIN and Eur 10B MAX (Ten Billion USD). 3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Barclays, Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt. 4. Age: One Year, One Month 5. Leasing Price: 6% of Face Value plus 2% commission fees to brokers. 6. Delivery: Bank to Bank swift. 7. Payment: MT-103 or MT760 8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.                                                                         
Name: Lewis Wilfred
Email: bandeniaconsumerfinance@gmail.com

Datum: 16.10.2019

Vložil: Kelvin Faiz

Titulek: Lease and purchase BG/SBLC

We are major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for

lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.

DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
4. Age: One Year, One Day
5. Leasing Price: 4 2%
6. Sale Price: 32 2%
7. Delivery by SWIFT .
8. Payment: MT103-23
9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days

We are ready to close leasing with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me direct.

Name:Ahmadu
Email:aafinancialconsultantltd.uk@gmail.com
Skype:aafinancialconsultantltd.uk@gmail.com

Datum: 15.10.2019

Vložil: stephen donald

Titulek: Genuine BG/SBLC for lease and purchase

We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions.
FOR LEASING OF BG/SBLCMINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1MLEASING FEE = 6%+2%
FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLCPRICE = 38%+2%MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearlyrenewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding: For further details contact us with the below information.   
Name;Stephen Donald
Email;genericfinancialmanagementltd@gmail.com  Skype;genericfinancialmanagementl                                                                                                            

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek