Je pro mě vlastní podnikání vhodné?

04.03.2014 10:51

Zvažujete, že začnete sami podnikat nebo pracovat na volné noze? Máte skvělý nápad, v čem chcete podnikat? Určili jste si už svůj produkt, svoji cílovou skupinu zákazníků, sestavili jste si podnikatelský plán?

Tak to už vám v zahájení podnikání nic nebrání - nebo přece jenom něco? Stále si ještě nejste úplně jistí, jestli je vlastní podnikání pro vás to pravé, nebo jestli vy jste ten pravý člověk pro podnikání?

Se zahájením vlastního podnikání se pravděpodobně váš život značně promění. Je proto třeba zvážit, zda jste na takovou změnu připraveni a jestli ji "unesete". Zde je několik otázek, které je dobré sipoložit:

Mám dostatečně silnou vnitřní disciplínu?

Na podnikání je úžasná svoboda - nikdo vám neurčuje pracovní dobu, nenařizuje co kdy máte udělat. Na druhou stranu - abyste byli úspěšní - musíte si to umět nařídit sami. Pokud nad sebou potřebujete cítit neustálý "bič", třeba v podobě šéfa, jinak byste se sami k ničemu nedokopali, pak možná vlastní podnikání nebude pro vás to pravé.

Umím si dobře plánovat a organizovat svůj čas a dokážu ho efektivně využívat?

Na aktivity, spojené s podnikáním, je třeba vyčlenit si dostatek času (a počítejte s tím, že ze začátku ho bude spíš víc než míň). Kromě vaší hlavní činnosti, na které chcete svoje podnikání vystavět, počítejte také s časem na nezbytnou administrativu, marketingové aktivity apod. Zároveň je důležité už od začátku myslet na vlastní duševní hygienu a vyčlenit si čas také na odpočinek, relaxaci, rodinu, koníčky apod. Čas vyhrazený na práci je proto třeba efektivně využít. Podnikání není nic pro chronické prokrastinátory.

Umím dobře hospodařit s penězi?

V podnikání zapomeňte na komfort stálého, pravidelného a jistého příjmu. Už nebude každého 15. v měsíci výplata na účtě. Snesete ten pocit nejistoty? Je třeba vytvářet si určitou finanční rezervu a být připraven na kolísavé příjmy. Počítat s tím, že ne všichni zákazníci vám zaplatí včas a někteří nezaplatí vůbec. Naopak výdaje klepou na dveře s železnou pravidelností (např. každý měsíc je třeba platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nájemné, telefon, benzín atd. atd.). Pokud jste byli zatím zvyklí hospodařit "od výplaty k výplatě", budete muset svoje návyky výrazně změnit.

Mám dostatečnou podporu ve svém okolí?

Začátek vašeho podnikání možná bude vyžadovat také změnu zaběhlých návyků a novou dělbu práce ve vaší rodině. Jsou na to vaši blízcí připraveni? Počítají s tím? Jsou ochotni vás podpořit? Takovou podporu je dobré mít předem vyjednanou. Není příliš rozumné pouštět se do podnikání "všem navzdory" a začít tak bojovat zároveň na několika frontách.

 

Napadají vás ještě další věci, které je třeba promyslet, než se rozhodnete jít do podnikání?

Napište svůj příspěvek do diskuse!

Diskusní téma: Je pro mě vlastní podnikání vhodné?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek