Jste v práci šťastní?

10.10.2013 15:21

Jak to udělat, abychom v práci dosáhli štěstí a osobní spokojenosti?

Když se lidí zeptám, zda jsou spokojení ve své práci, řada z nich začne mluvit o penězích, o své spokojenosti či nespokojenosti s finančním ohodnocením. Peníze jsou skutečně důležitým satisfaktorem, ale jen do určité míry. Nad určitou hranicí překvapivě ztrácejí svou moc. Dostaneme-li se za určitou bezpečnou hranici příjmu, kdy jsou uspokojeny naše životní potřeby, více peněz subjektivnímu pocitu pohody už téměř nebo vůbec nic nepřidá.

Současná ekonomika (mluvím o vyspělých zemích) rychle mění svou orientaci z peněz na životní spokojenost. Spousty lidí přehodnocují svou práci a kladou si otázku :“Musí být moje práce tak neuspokojivá? Co mohu udělat, abych byl/a v práci spokojenější?“

Někteří lidé se domnívají, že někde existuje ta jediná úžasná zajímavá práce, to jediné pracovní místo, ve kterém budou šťastní a spokojení, a jediné co musí udělat je hledat je tak dlouho, dokud je nenajdou. A tak střídají firmy a pracovní pozice a z každé po čase zklamaní odcházejí, protože to „zase nebylo ono“.

Jiní lidé si uvědomují, že svoji spokojenost v práci mohou sami ovlivnit. Jakákoli práce nás může frustrovat, nebo naopak naplňovat uspokojením. Záleží na našem přístupu k ní. Jinými slovy: „Jaké si to uděláš, takové to máš“. Každou práci můžeme přetvořit tak, aby pro nás uspokojivější byla.

Jak na to? Chceme-li maximalizovat svou pracovní spokojenost, musíme v práci využívat své charakteristické silné stránky, a to nejlépe každý den. Když přetvoříte svou práci tak, abyste v ní každodenně uplatnili své silné stránky, učiníte ji nejen zajímavější, ale rutinní práce se navíc přemění ve skutečné poslání. Radost z hlubokého zaujetí činností pak překonává hmotnou odměnu jako hlavní důvod pro práci. U řady prací je daný požadovaný výsledek, ale způsob, jak se k němu dostaneme, si můžeme určit sami, nebo to alespoň můžeme ovlivnit.

Nejsrozumitelnějším ukazatelem štěstí během pracovního dne je hluboké zaujetí činností – když se při práci cítíte zcela sami sebou, jste do činnosti plně pohrouženi a třeba i zapomenete na čas. Jak často takový pocit v práci zažíváte? A jak to můžete udělat, abyste ho zažívali častěji?

Jak být více ponořen do činnosti?

  • Určete si své charakteristické silné stránky.
  • Vyberte si práci, v níž je můžete využívat každý den.
  • Přetvořte si svou současnou práci tak, abyste vaše charakteristické silné stránky více využívali.
  • Pokud jste zaměstnavatelem, vyberte si zaměstnance, jejichž charakteristické silné stránky odpovídají práci, kterou budou dělat. Jste-li manažerem, dejte zaměstnancům prostor, aby si v rámci firemních cílů práci přetvořili.

Vnímáte-li svou práci jako poslání a jste-li s prací spokojeni, tím lépe pro vás. Pokud ne, měli byste se zamyslet, jak svou práci přetvořit. Klíčovým faktorem není najít „správnou“ práci, ale najít takovou práci, ve které můžete uplatnit své silné stránky a kterou si můžete přetvořit tak, aby vám vyhovovala.

 

Jaké jsou vaše hlavní silné stránky?

Jak moc je každý den využíváte ve své práci? A jak byste je mohli využívat více?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: Jste v práci šťastní?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek