Kdo mi poradí, co mám dělat?

08.09.2013 11:01

Rozhodli jste se, že už nechcete dělat to, co jste dělali dosud. Ale co máte dělat místo toho? Kterým směrem byste se měli ve své budoucí kariéře vydat? Co bude ta pravá práce pro vás?

To je velmi důležitá otázka a dokud si na ni neodpovíte, nemůžete jít dál. Počítejte také s tím, že na to nepřijdete hned. Hledání odpovědi vás bude stát určitý čas a úsilí.

Řada lidí si myslí, že odpověď na hledání ideální práce se skrývá v něčem novém, co zatím nevyzkoušeli. Domnívají se, že někde existuje "ta pravá práce pro ně", jen se o ní zatím nedozvěděli nebo na ní zatím nepřišli.

Takoví lidé věří, že se odpověď skrývá někde mimo ně a touží po tom, aby jim někdo jiný dal tu kouzelnou odpověď. Navštěvují psychology a kariérové poradce s nadějí, že je tito odborníci prokouknou, odhalí jejich skryté vlohy a schopnosti, a sdělí jim, pro jakou práci se nejlépe hodí.

Zní vám to povědomě? Ve skutečnosti vám nikdo jiný není schopen říct, jakou práci máte dělat, abyste byly skutečně šťastní a spokojení. Zmíněná odpověď se skrývá ve vás samotných.

Aby vás budoucí práce opravdu naplňovala a uspokojovala, měla by splňovat dvě základní kritéria:

  • mělo by to být něco, co vás baví,
  • mělo by to být něco, co vám jde (k čemu máte potřebné vlohy a schopnosti).

A pokud vás něco opravdu baví a dobře vám to jde, je velmi pravděpodobné, že už to v životě děláte! Možná to jen nepovažujete za práci.

Vezměte si nějaký papír nebo sešit a začněte si zaznamenávat:

  • všechno, co vás baví (co děláte rádi, na co se těšíte, při čem máte dobrý pocit, co byste klidně dělali i zadarmo, co vám schází, když to dělat nemůžete ...), a
  • všechno, co vám jde (co dobře umíte, co vám jde lehce, co se snadno a s chutí učíte, co vás dokáže tak pohltit, že při tom zapomenete na čas ...).

Takový seznam asi nevytvoříte najednou. Postupně se k němu vracejte a doplňujte vše, co vás průběžně napadne. Zeptejte se i svých rodinných příslušníků a kamarádů.

Až takový seznam budete mít, postupně zjistíte, co by vaše budoucí práce měla obsahovat. Existuje řada lidí, která si dokázala udělat práci ze svého koníčka - tím, že našli něco z toho, co je baví a co dobře umí, co by mohlo být užitečné i pro druhé lidi a za co by jim druzí byli ochotni zaplatit.

Opravdu, nikdo nemůže rozhodnout za vás. Nicméně dobrý kouč vás může otázkami nasměrovat, abyste odpověď dokázali najít sami.

 

Pokud už víte, co chcete dělat dál, jak jste na to přišli?

Kdo nebo co vám v tom nejvíce pomohlo?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: Kdo mi poradí, co mám dělat?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek