Kdybych měl ten správný nápad ...

19.02.2016 14:19

Možná už delší dobu cítíte, že byste potřebovali změnu. Že práce, kterou děláte, není pro vás "to pravé ořechové". Že se ve vašem současném zaměstnání či profesi necítíte spokojení a naplnění, že vám nedává dostatečnou možnost seberealizace.

Jenže nevíte, co jiného byste měli dělat. Potřebujete nějaký dobrý nápad, inspiraci, objevnou myšlenku! Než začnete dělat další kroky, musíte se přece rozhodnout, co by mělo být náplní vaší příští kariéry, jakou jinou práci byste chtěli dělat.

Ale právě toto vaše (ať už vědomé, nebo nevědomé) vnitřní přesvědčení může být tou největší bariérou na cestě ke změně, tou největší brzdou. Možná si v duchu říkáte:

  • "Kdybych měl/a ten správný nápad, mohl/a bych začít hledat volná místa".
  • "Kdybych měl/a ten správný nápad, mohl/a bych začít kontaktovat lidi a ptát se jich na informace a na možné uplatnění"
  • "Kdybych měl/a ten správný nápad, mohl/a bych se přihlásit do kurzu nebo začít studovat, abych si doplnil/a potřebné znalosti a dovednosti".
  • "Kdybych měl/a ten správný nápad, mohl/a bych si začít dělat marketingový průzkum v téhle oblasti".

Prostě to vypadá, že dokud nebudete mít ten pravý nápad, dokud vás neosvítí spásná myšlenka, co přesně by mělo být obsahem a náplní vaší nové práce, nemůžete dělat vůbec nic.

A právě to je ten největší omyl.

Ve skutečnosti mnoho nápadů už v hlavě máte. Jenom jste si je zatím nepřiznali, nepřipustili jste je do svého vědomí, nebo jste je podrobili přísné vnitřní cenzuře a zavrhli je, protože se domníváte, že nejsou dostatečně dobré nebo reálné.

Pro mnoho lidí, se kterými jsem někdy pracovala, měl "ten správný nápad" na novou práci splňovat pokud možno následující kritéria:

  • bude to něco nového a zajímavého,
  • bude mě to opravdu vzrušovat, motivovat a inspirovat,
  • bude mě to šíleně bavit,
  • zároveň k tomu budou potřeba schopnosti, znalosti a dovednosti, které už mám,
  • zároveň mi to bude přinášet pravidelný, jistý a pokud možno vysoký příjem,
  • a zároveň se to právě teď na pracovním trhu jen hemží příležitostmi na takovou práci a firmy či organizace jen čekají na to, až se objevím, aby mě mohly okamžitě přijmout.

Možná to máte podobně. A pokud nemáte v hlavě takovýto nápad, říkáte si, že nemáte žádný nápad. Ale představa nové práce, která bude splňovat všechna tato kritéria, je spíš nedosažitelná chiméra, než reálná myšlenka.

Pokud se na ni přestanete fixovat, můžete se soustředit na jiné vaše nápady. Ty možná patří do některé z následujících kategorií:

"Vzdálený vrchol hory": to je víceméně konkrétní představa nového pracovního uplatnění, které by vás opravdu zajímalo, ale museli byste překonat určité překážky - napříklat se rekvalifikovat, doplnit si vzdělání, získat certifikaci ... A to by trvalo nějakou dobu a stálo by vás to nějaké peníze.

"Blikající hvězda": to je pracovní oblast, která vás fascinuje a přitahuje, ale zatím o ní máte jen vzdálenou a mlhavou představu, nevíte o ní dost, abyste si byli jisti, zda je to pro vás to pravé. Zatím ani nevíte, co byste měli udělat pro to, abyste se k takové možnosti byť jenom přiblížili.

"Zakázané ovoce": to je práce, která se objevuje ve vašich snech, možná vaše dětské přání. Ale někdo (možná to byl váš vlastní vnitřní hlas) vám jasně řekl, nebo jste se někde dozvěděli, že tahle práce není pro vás. Zapomeňte! Na to, abyste takovou práci mohli dělat, byste přece musel/a být mnohem mladší / starší / zkušenější / chytřejší / krásnější / ostřílenější / vzdělanější ... Ale je to opravdu tak? Nebo je to jen vaše vnitřní přesvědčení, které vám blokuje cestu?

Možná ještě nemáte "ten pravý" nápad. Možná ještě nemáte ani "dost dobrý" nápad. Ale pokud máte alespoň nějaké - byť zatím vzdálené a mlhavé - nápady, můžete něco začít dělat hned teď. Prozkoumejte tyto nápady. Pátrejte po informacích a lidech, od kterých se můžete něco dozvědět. Jděte na místa, kde se něco můžete dozvědět. Snažte se dát těmto nápadům konkrétnější obrysy. Dívejte se po možných souvislostech. 

Pokud totiž budete čekat, že se možnost typu "nedosažitelná chiméra" najednou objeví na obrazovce vašeho notebooku při brouzdání po stránkách pracovních serverů, budete možná čekat navždy ...

 

Sepište si všechny vaše - byť na první pohled nereálné a bláznivé - nápady.

Věnujte průzkumu každého z nich jeden den.

A budete-li chtít, napište váš komentář do diskuse, co z toho vzešlo!