Nesnažte se snažit!

08.09.2016 14:00

Už delší dobu se snažíte udělat kariérovou změnu? A čím více se snažíte, tím více máte pocit, že se nehýbete z místa? A čím déle se nehýbete z místa, tím více jste naštvaní sami na sebe a začínáte pochybovat o svých schopnostech?

Toto mi řekla na první schůzce moje klientka Iva: "Už jsem z toho úplně vyřízená. Vím, že práce, kterou dělám, pro mě není ta pravá. Vím, že chci dělat něco jiného, kde budu spokojenější, kde budu víc sama sebou. Jenže pořád nevím, co vlastně chci! Nejsem schopná se rozhodnout, co jiného vlastně chci dělat. Nejsem schopná si udělat žádný konkrétní plán. Čím víc se o to snažím, tím méně jasno v tom mám. Už mám spoustu analýz, tabulek, přehledů pro a proti, ale není mi to k ničemu. V práci předstírám, že je všechno v pořádku, ale čím dál víc mě to tam štve. Už bych odtud opravdu chtěla co nejdřív odejít, ale copak můžu, když pořád nevím, co chci vlastně dělat? Vždycky jsem se v práci dokázala rychle a správně rozhodovat, vždycky jsem dokázala rychle řešit problémy, a teď se cítím být úplně paralyzovaná, když se mám rozhodnout o své vlastní budoucnosti. Cítím se trapně, když o tom mám s někým mluvit - vypadá to, že všichni lidi kolem mají jasno v tom, co je baví a jaká práce je pro ně ta pravá, jen já ne! Zlobím se sama na sebe. Tak moc se snažím, a pořád to k ničemu nevede. Měla bych se snažit ještě víc?"

V čem je problém? Možná právě v tom, jak moc se Iva snaží. Jsou jistě situace, kdy je vytrvalá snaha na místě, ale v jiných nám moc nepomůže. Zkuste si představit, že se snažíte do někoho se zamilovat. Nebo že se ve chvíli, kdy jste "na dně", budete opravdu snažit být šťastní. Asi to moc fungovat nebude. Naše snaha o něco může být někdy kontraproduktivní. Čím víc se snažíme, tím víc se nám kýžený výsledek ztrácí v nedohlednu.

Někdy pomůže přestat se na chvíli snažit. Přestat myslet na to, co je špatně (například na naší současné práci) a co by mělo být jinak. Vzdát všechno záměrné snažení, a nechat věci chvíli jen tak plynout. Ponořit se do přítomného okamžiku, být plně "tady a teď", zklidnit se, soustředit se na hlas svého srdce, na svou intuici.

Na první pohled to vypadá, jako že vás navádím, abyste to vzdali, ale přestávka ve "snažení se" může být překvapivě užitečná! Jako když jdete večer spát s hlavou plnou nějakého problému, a ráno se probudíte s jasným řešením. Přestože jste se přes noc nijak vědomě nesnažili, umožnili jste svému podvědomí, aby dělalo svoji práci - skrytě, neviditelně.

Často pomůže delší dovolená, cesta na nějaké neznámé místo, relaxační pobyt někde, kde se cítíte příjemně. O nic se nesnažte, jen buďte sami sebou, dělejte to, co se vám líbí a co vás dělá šťastnými. A nechte pracovat svoje podvědomí, svoji intuici. Určitě vám poskytne nějakou důležitou informaci o vás, důležité vodítko, které potřebujete ke svému rozhodnutí.

 

Co můžete udělat pro to, abyste pustili ke slovu svoji intuici?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Nesnažte se snažit!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek