Stát se volnonožcem?

30.09.2013 15:49

Vzhledem k různým nevýhodám a omezením klasického zaměstnání není divu, že spousta lidí touží po nějaké alternativě. Průzkum provedený J. Williamsem v roce 2006 ve Velké Británii ukázal, že třetina všech zaměstnanců vážně uvažovala o práci na sebe nebo už pro to udělala nějaké konkrétní kroky. A mnohem víc lidí o něčem takovém sice sní, ale nikdy nenajdou odvahu se do toho opravdu pustit.

Lidé jsou často přesvědčeni, že jedinou možnou alternativou k pozici zaměstnance je založení vlastní firmy, a k tomu že budou potřebovat prostory, vybavení, zaměstnance a spoustu peněz. To jsou komplikace, které většinu lidí odradí.

Ve skutečnosti jsou tu i další alternativy, jak pracovat a vydělat si peníze i bez běžného zaměstnání. Jenou z nich je práce "na volné noze". Volnonožec je člověk, který k prodeji svých produktů (ať už zboží či služeb) nepotřebuje žádnou dílnu, prodejnu, často ani kancelář. Jeho hlavním kapitálem je jeho know-how, jeho znalosti a dovednosti. Proto nemá ani žádné zaměstnance a pracuje "sám na sebe". To ovšem neznamená, že pracuje úplně sám. Často bývá součástí volného uskupení jiných volnonožců, jejichž aktivity se vzájemně doplňují.

Ve většině případů není ani nutné zcela a definitivně opustit své zaměstnání, abyste mohli pracovat na sebe. Po určitou dobu můžete dělat obojí paralelně: zůstat ve svém zaměstnání (nebo si ho zkrátit na částečný úvazek), a přitom začít - zatím v malém měřítku - rozjíždět svůj vlastní "byznys". Můžete si tak ověřit, zda vaše nápady fungují, zda je o vaše produkty opravdu zájem, jakou cenu si za ně můžete účtovat apod. Pak už je na vás, zda současnou práci zcela opustíte a budete se věnovat jen svým novým aktivitám, nebo pro vás práce na sebe bude i nadále jen příjemným doplňkem, zpestřením a zdrojem přivýdělku k vašemu stávajícímu zaměstnání.

Jako volnonožec můžete s pomocí notebooku, mobilního telefonu a připojení na internet pracovat prakticky kdykoli a kdekoli. Nejste vázáni žádnou pevnou pracovní dobou. Můžete pracovat z domova, v kavárně, dobrou alternativou jsou také sdílené pracovní prostory - coworkingová centra. Téměř v každém větším městě v ČR už nějaké najdete.

A co všechno můžete jako volnonožec dělat? Inspirujte se třeba katalogem na webových stránkách www.navolnenoze.cz. Na stejné adrese najdete i blog Roberta Vlacha se zajímavými články a radami pro začínající i pokročilé volnonožce.

 

Uvažujete také o práci na volné noze?

Co vám nejvíc brání se do toho pustit? A co by vám nejvíce pomohlo?

Napište svůj příspěvek do diskuze!

Diskusní téma: Stát se volnonožcem?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek